18
apr

TRINIDAD: STEEL DRUMS

Det blir ikke karneval uten Stavanger Steel Drum Band! Etter tallrike oppfordringer fra publikum er bandet fra Stavanger tilbake på årets festival. Calypsoer og soca melodier strømmer gjennom parken og en og annen Abba-låt blir omgjort til heftig karibisk rhumba! Stavanger Steel Drum Band feirer sommeren og invitere deg til å lære mer om hvordan avdankede oljefat kan produsere de mest pulserende rytmer. Ta klubbene fatt og lær hvordan kjente sanger forvandles til sommer og sol på de unorske instrumentene.

 

Hva er dette instrumentet?
Steel drums er av karibisk opprinnelse og er mye brukt i karibisk og afrikansk musikk. Steel drum Band er orkestre med instrumenter laget av oljefat. Her har oppfinnsomme Trinidadbeboere forvandlet et av industrisamfunnets avfallsprodukter til spennende musikkinstrumenter, perfekte til karnevalsmusikk. På 1930-tallet vokste oljeindustrien fram på Trinidad og med den kom oljefatene. Når man banket på fatene slik at de ble bulkete, fant man ut at ulikt store bulker i metallet ga toner med ulike tonehøyder når man slo på dem. Afrikanske trommetradisjoner forentes nå med blant annet kinesiske kunnskaper om å lage gonger, og årevis av utviklingseksperiment ledet fram til dagens oljefat instrumenter, steelpan. Det er verdens yngste akustiske musikkinstrument. Instrumentene i et steel band har nå hele det toneomfanget som kreves for å utføre avansert orkestermusikk. Melodi- og akkordinstrumentene kompletteres med en rekke slagverkinstrumenter.

 

Om utøverne:
Ingeborg Løseth som til daglig underviser i slagverk ved Stavanger Kulturskole, fikk ideen til å starte et eget Steel drum Band for barn og ungdom da hun arbeidet som slagverklærer i Sør-Afrika. Når så Stavanger, Sandnes og Rogaland fylkeskommune fikk æren av å være Europeisk Kulturhovedstad i 2008, søkte Ingeborg midler til kulturaktiviteter for å starte et Steel drum Band for ungdom. Hun fikk gjennomslag og i februar 2007 ble Stavanger Steel drum Band et faktum.
Stavanger Steel drum Band består av Johan Brun Bjerkås 14 år, Jonas Noer Fjetland 16 år
Mathias Helvig 13 år, Bjørnar Olsen-Hagen Sømme 12 år, Marianne Gjerden 16 år, George Cowie 14 år, Ane Brun Bjerkås 17 år, Anna H. Andreassen 17 år og Synne T. Miljeteig 16 år.

Festivalbilder
GipsmaskerVi kan hjelpeForundringBody Rhythm FactoryThailandske masker fargeleggesBatikkVictor ShehiSambaladies
© Copyright 2010-2013 Stoppested Verden. All rights reserved. Utviklet av TaskCamp — taskcamp.no.