29
apr

SHAMA SHAMA m/KOUAME SEREBA

Lørdag 2. juni kan du bli med inn i Kouame Sereba sitt store lekeunivers, med en musikalitet og rytmikk som føles direkte på kroppen. I Afrika blir det spilt på trommer og danset til både hverdag og fest, fødsel, dåp, bryllup og gravferd. Slik blir den afrikanske musikktradisjonen formidlet videre fra generasjon til generasjon. Dette er også essensen i konserten Kouame møter barna. På dialekten hans fra Elfenbenskysten, gban, finnes det ikke et eget ord for musikk, eller det å synge, spille eller danse. Det finnes bare ordet ”sah”, som er alt på en gang – samhold, glede, fest, rytme og tromming. Rytmesansen er universell og uavhengig av kulturell bakgrunn. ”Alle mennesker har rytme, det har ingenting med etnisk bakgrunn å gjøre” sier Kouame. For ham er det viktig å vise at talent for rytme ikke er noe mystisk og eksotisk. I Norge har vi gode muligheter for å utvikle en naturlig rytmesans, sjelv om mange tror at det må et varmt klima til for å kunne bruke den rytmiske sansen. I Kouames hjemland, Elfenbenskysten, foregår mange sosiale aktiviteter ute. Fest og feiring skjer rett som det er, og musikk og dans hører med på en naturlig måte.
På festivalen vil barna få et glimt inn i Koumae Serebas store lekeunivers, samtidig som de får oppleve musikaliteten og rytmikken direkte på kroppen. Barna vil leke fram rytmene både ved stemmebruk, ved å klappe, ved å trampe og ved hjelp av afrikanske djembe-trommer og andre rytmeinstrumenter.

Kouame Sereba er multi-instrumentalist og vokalist og ble født i Abidjan i Elfenbenskysten i Vest-Afrika. 10 år gammel ble han sendt til farens landsby, Tiegba for å bo der. Der lærte han mye om det tradisjonelle livet, om musikk, dans og fortelling. I en alder av 20 år la han ut på en reise til flere land i Afrika og besøkte og levde i land som Mali, Niger, Nigeria, Kamerun, Den Sentral-Afrikanske republikk, Sudan og Egypt. I 1983 flyttet Kouame til Norge og her har han spilt en aktiv rolle i musikklivet. I tillegg til solo-prosjekter, samarbeider han med musikere innen mange forskjellige sjangere, som jazz, folkemusikk, samtidsmusikk, samt moderne afrikansk musikk. Mest kjent er CD-prosjektet “Fra Senegal til Setesdal”, der norsk og vestafrikansk folkemusikk møtes. Her samarbeider han med Kirsten Bråten Berg og Bjørgulv Straume fra Setesdal og Solo Cissokho fra Senegal.
Kouame Sereba spiller i to faste grupper, Zikalo som han etablerte sammen med sin bror Raymond Sereba i 1984, og Dozo sammen med saksofonisten Rolf Erik Nystrøm siden 1995. Kouame bruker mye vokal, perkusjon, dodo (afrikansk munnbue), djembetromme og kalimba (tommelpiano).
Han har spilt hundrevis av konserter for både barn, unge og voksne i Norge og land som Japan, England, Tyskland, Sør-Afrika, Grønland og Island og har de siste årene koblet musikken sin til muntlig fortelling. Kouame Sereba fikk i 2003 Jubileumsprisen Tono 75 år og i 2009 ble han kåret til «Årets folkemusikerartist 2009″ Folkelarmprisen.

 

Festivalbilder
Stavanger Steel Drum BandBatikkØsterrikeKirsti HougenMjøsa og omegn  sameforeningGipsmaskerDamini House of CultureThailandske masker fargelegges
© Copyright 2010-2013 Stoppested Verden. All rights reserved. Utviklet av TaskCamp — taskcamp.no.