18
apr

SÁPMI: JOIK VED BÅLET

Visste du at samer joiker dyr? Mennesker, fjell og fugler også. Til og med mygg og frosker joiker de. Ved bålet får vi høre om joiken og hva den betyr. Vi får vite mer om en kultur og et folk som bor her i Norge, men som vi nordmenn sørpå egentlig vet lite om: Det samiske folk. Vi får høre om ulike dyr, eventyr, ritualer og om hvordan samene bor. Bosettingen er sterkt preget av dyrehold siden flesteparten av samene er reindriftsamer. Reinflokken må gjetes og drives til beite og det kan gå hardt for seg. Prøv selv!
Verkstedet tar utgangspunkt i produksjonen ”Ved bålet” – en forestilling som har turnert for Rikskonsertene og den kulturelle skolesekken i lengre tid

 

Om utøverne:
Inga Juuso er kjent for sin rå og ekte sceneutstråling og sterke vokal. Hun er en av Skandinavias ledende joikere og med sin selvlærte tradisjonelle teknikk har hun et uttrykk som gjør henne til en ettertraktet artist verden over. Hun er verdens eneste fylkesmusiker i joik og har jobbet for Musikk i Toms siden 1999. Det har blitt en rekke plateutgivelser og samarbeid med ledende musikere. Sammen med Bárut vant hun Spellemannprisen 2011 i åpen klasse for albumet Bálggis.

Harald Skullerud har bakgrunn fra utøvende musikk og undervisning. Haralds instrument er trommer og perkusjonsinstrumenter i alle former og størrelser. Harald har gitt ut det kritikerroste albumet Gloria med gitarist Bjørn Klakegg. Lek og kommunikasjon står sentralt i Haralds arbeid. Han er kjent i musikkmiljøet for sine gode evner til å lede, inspirere og kommunisere med store grupper.
Han har et spesielt forhold til afrikansk musikk og har tilbrakt mange år i forskjellige land i Afrika. Harald har tatt med seg hjem både instrumenter, kunnskaper og holdninger. Han har sitt eget afrikanske band kalt Sku’mbalax.

 

Festivalbilder
Get loud!Damini House of CultureForundringNysgjerrigThailandske masker fargeleggesReinMjøsa og omegn  sameforeningBatikk
© Copyright 2010-2013 Stoppested Verden. All rights reserved. Utviklet av TaskCamp — taskcamp.no.