18
apr

BULGARIA: MARTENIZA

I Bulgaria feirer man at våren endelig har kommet med den eldgamle tradisjonen ”Marteniza”. Du ser dem overalt: på klærne, i trærne, på hunder og katter, ja selv husene er dekorert med ”Marteniza”. Den tradisjonelle dekorasjonen er laget av røde og hvite tråder som er vevet sammen. Noen ganger er de satt sammen som vennskapsbånd, andre ganger som dusker og ofte er blå perler, gylne mynter eller fargerike tråder festet til dem.
I gamle dager var ”Marteniza” brukt som amulett og skulle beskytte eieren mot onde ånder. Men i dag er de et symbol på at våren er kommet. Likevel er det mange bulgarere som fremdeles tror at de holder seg friske resten av året dersom de har på seg ”Marteniza” om våren.
MiniPicasso kunst og kulturskole tar i år utgangspunkt i prosjekter de har initiert og driver via Vishovgrad Art Centre i Bulgaria. Årets kunstverksted blir derfor sterkt preget av bulgarsk kultur og tradisjoner. Se etter det røde og hvite!

 

Om utøverne:

Knut Nordby driver MiniPicasso som er en kunst og kulturskole både for barn, ungdom og voksne. De har base i Hamar, men kursvirksomhet også i Oslo, Lillehammer og Brumunddal. De har kurstilbud hovedsakelig innenfor billedkunst og maleri. MiniPicasso arbeider ut fra den tanke at alle barn har en unik historie å komme med og en unik måte å utrykke den på. Å tegne er ikke bare læren om å tegne korrekt, men også å utrykke seg med bakgrunn i det særegne som finnes i hvert barn. Gleden skal stå i fokus, ikke prestasjonen.

Knut Nordby er billedkunstner og kunstnerisk leder ved MiniPicasso. Han arbeider innenfor et spekter av teknikker; maleri, tegning, fotografi, skulptur og landart. Knut Nordby har i løpet av de siste årene ledet flere kursprogram for barn og voksne.

Festivalbilder
MaskeverkstedNysgjerrigMjøsa og omegn  sameforeningGet loud!Stavanger Steel Drum BandKirsti HougenReinGipsmasker
© Copyright 2010-2013 Stoppested Verden. All rights reserved. Utviklet av TaskCamp — taskcamp.no.