18
apr

CUBA: YORUBA & REGGAETON

Vi rydder vekk skogen og gjør oss klar til å danse for gudene! Ifølge den afrocubanske tradisjonen Yoruba, må vi gjøre gudene til lags om det skal gå oss vel. Det er mange guder, og de har alle sine favoritter enten det dreier seg om farger, dager, tider, mat, drikke musikk og dans. Her gjelder det altså å velge riktig. Heftige rytmer strømmer gjennom luften, ned på bakken, opp i bena og brer seg utover i hele kroppen. Først litt hardtrening på noen enkle trinn og siden åpent dansegulv for alle som vil snakke til gudene.

Yoruba er en afrocubansk danseform med røtter langt tilbake i tid fra den tiden hvor afrikanske slaver ble sendt til Amerika. Opprinnelig kom Yorubafolket fra Nigeria I Vest-Afrika hvor en rekke store, velordnede statssamfunn stod på høyden av sin makt på 1000–1500-tallet. Den tradisjonelle religionen inkluderer en øverste skapende kraft og et omfattende hierarki av guder. Denne trosretningen har med slavehandelen av afrikanere funnet veien til den nye verden og er fremtredende i land som Brasil, Haiti, Trinidad og på Cuba. Religionen er nå uttrykt i ulike versjoner som inkluderer blant annet Condomblé, Lucumí/Santeria, voodoo og noen aspekter ved Umbanda.

 

Om utøveren:
Làzaro Izquierdo Gòmez fra Cuba har danset siden han var liten. Til Norge kom han i 1999, og har siden undervist i cubansk salsa og afro-cubansk dans for blant andre Kom og Dans, Oslo Salsaklubb, Salseros, Elixia, Danseglede og Bårdar. Làzaro har vunnet en rekke salsakonkurranser, og var den første til å introdusere Cubansk Rumba, cubansk son, cubansk Yoruba og cubansk cha-cha-cha i Norge.

Festivalbilder
BatikkVi kan hjelpeHead spin wannabeeMaskeverkstedBanda DeoyáStavanger Steel Drum BandThailandske masker fargeleggesMjøsa og omegn  sameforening
© Copyright 2010-2013 Stoppested Verden. All rights reserved. Utviklet av TaskCamp — taskcamp.no.