13
apr

Barriletes gigantes

Foto: Sara LøvlienI Guatemala kan ”barriletes gigantes” sees på himmelen i forbindelsen med landets feiring av den årlige ”Dia de los muertos” (allehelgens dag) 1. november. I Guatemala feirer man nemlig allehelgens dag på en litt spesiell måte. Dødens dag kaller de det, men selve dagen er langt fra trist. Det er livlig og fargerik feiring hvor man bygger de tradisjonelle ”barriletes gigantes” eller kjempedrager på godt norsk. Dragene er laget av fargerikt kreppapir og bambuspinner og kan bli opp til 10 m i diameter!

På dødens dag flys dragene over kirkegårdene og hilser til familiemedlemmer som ikke lenger lever. Disse kan på sin side kjenne igjen sin familie på fargene og mønstrene som
pryder dragene, og de følger dragesnoren helt fra himmelen og ned til jorden for å delta i feiringen sammen med sine familier.

Når feiringen er over blir dragene brent slik at de døde kan returnere tilbake til sin verden. Det sies at dersom ikke dragene blir brent, vil de døde ikke finne veien hjem og bli værende på jorden der de hvileløst vandrer omkring.

I 2011 tok en rekke av regionens barnehager utfordringen og laget sine egne versjoner av denne særegne dragen i forbindelse med feiringen av festivalens egen versjon av denne tradisjonen. Vi har ikke brent dragene, men derimot flyr de over festivalområdet.

Festivalbilder
Victor ShehiThailandske masker fargeleggesHead spin wannabeeBatikkSambaladiesVi kan hjelpeBanda DeoyáKirsti Hougen
© Copyright 2010-2013 Stoppested Verden. All rights reserved. Utviklet av TaskCamp — taskcamp.no.