13
mai

ARTIST IN RESIDENCE 2012: CÉLIO DE CARVALHO

Célio er født I Rio de Janeiro inn i en familie med klassiske musikere. I 10 års-alderen begynte han å spille klarinett i korpset Colegio Salesianos Santa Rosa under ledelse av Mestre Afonso dos Reis. Her kom han ført i kontakt med brasilianske rytmer gjennom å spille Capoeira og Samba. Som 16-åring reiste han rundt fra øvelse til øvelse og konsert til konsert som perkusjonist i lokale trommegrupper. Som 19-åring startet han å studere klassisk perkusjon på Instituto Villa Lobos under ledelse av Edgar Nunes Roca og Hugo Tagning. 5 år på konservatoriet endte i et møte med Hermeto Pascoal som førte til at Célio sluttet 5 måneder før eksamensslutt. ”Hermeto ga meg, i løpet av noen få måneder, mye mer enn hva skolen ga meg i løpet av de siste 5 årene».

I 1983 ble Célio invitert til Oslo for å lære nordmenn å spille samba i forbindelse med Oslo-karnevalet. Han ble så værende og har hatt mye å si for det norske jazz- og verdensmusikkmiljøet. Mer en 70 plateinnspillinger er det blitt i Norge, Sverige, Finland, Island, USA, Tyskland, Danmark, Russland og Brasil. 5 av disse har mottatt Spellemannprisen blant annet med bandet Trio de Janeiro i 1993. Célio har samarbeidet med en rekke artister og band; The Talisman group, The Hammocks, Trio de Janeiro, Jørn Hoel, Jan Eggun, Øystein Sunde, Nuku, Jon Christensen’s Bestillingsverk, Tone Holbækmo og Hans Frederik Jakobsen, Kalenda Maya, Håkon Grafs Grafitti, Geir Lystrup, David Chocron, Kringkastingsorkesteret, Sissel Kyrkjebø, Oslo Gospel Choir, Mezzoforte, Gaia, Phip Hamilton, Full Circle, Artur Maia, Robertinho Silva, Ju Cassou,Carlos Negreiros, Catia de Franca, SESC og mange fler. Célio har en duo med Brasils legendariske perkusjonist Robertinho Silva og er fast musiker i grupper som Combonations, Zanza, Philip Hamilton’s band, A Primal Spirit, Oleg Kirevs band, Claudio Dauelsberg Quartet og A Primal Spirit.

De siste 8 årene har Célio stått bak internasjonale musikkprosjekt mellom Brasil og Norge og har turnert 7 ganger I Brasil med norske musikere. Célio Har gjennomført en rekke kurs, verksteder og clinics for Musikkhøyskolen i Oslo, Sommer Jazz – Finland slagverkfestival, Bergen filharmonien, Førde internasjonale folkemusikkfestival og Kringkastingsorkesteret. Han har også turnert for Rikskonsertene i en årrekke med skolekonserter og kveldskonserter.

Célio de Carvalho er et unikum av rytmer som trollbinder store og små med sine skildringer og musikalske historier. ”Stoppested Verden” inviterer ham som årets ”artist in residence” på grunn av hans eksepsjonelle evne til å formidle og skape kunstneriske uttrykk med barn og unge. Hans store musikalske univers og nettverk gir festivalen en anledning til å utvikle et nytt og inkluderende prosjekt som årets satsning på festivalen. For mer informasjon klikk her.

Festivalbilder
SambaladiesThailandske masker fargeleggesVictor ShehiMaskeverkstedHead spin wannabeeForundringKirsti HougenStavanger Steel Drum Band
© Copyright 2010-2013 Stoppested Verden. All rights reserved. Utviklet av TaskCamp — taskcamp.no.